Facts om linser

Alle fortjener kontaktlinser

Kontaktlinser er den ideelle løsning for dig, der er træt af at gå med briller. Det kan være, at du har brug for mere bevægelsesfrihed, når du dyrker sport, eller at du bare er træt af irriterende reflekser og duggede briller. Kontaktlinser giver dig mulighed for at se ud, som du vil, have en aktiv livsstil, og så kan du jo stadig bruge briller, når du har lyst.

Kontaktlinser er ikke, hvad de har været

Intet produkt har gennemgået så rivende en udvikling som netop linser. Og da de rette linser er helt afgørende for din synsoplevelse, har du brug for en grundig synsundersøgelse. Den begynder med en ZEISS i.Profiler måling og er verdens mest avanceredemåling. Hvor en almindelige synsprøve måler 0,25 dioptri måler ZEISS i.Profiler nemlig 0,01 dioptri. Altså en meget mere præcis måling.

Kontaktlinseudmåling

En kontaktlinseudmåling består af:

 • Et interview
 • En udmåling af kontaktlinsestyrker
 • En smertefri undersøgelse af dine øjne
 • Afprøvning af kontaktlinser
 • Instruktion i håndtering og brug af kontaktlinser

Gode råd - hvis du skal prøve kontaktlinser for første gang

 • Hyppig udskiftning sikrer dig rene og intakte kontaktlinser
 • Vælg kontaktlinser med størst mulig iltgennemstrømning
 • Forvent at du ser lige så godt med kontaktlinser som med briller
 • Tag en grundig snak med din optiker om dine behov og forventninger

Du er altid velkommen til at kontakte din lokale NYT SYN optiker for en uforpligtende snak.

Facts om linser
Biofinity Energys

Bruger du mobilen og computeren meget? Undgå trætte øjne

Hovedpine og tørre, flimrende og irriterede øjne er typiske tegn på digital overanstrengelse – og mange oplever fænomenet dagligt. Vi tilbringer nemlig flere og flere timer foran skærmene på vores smartphones, tablets og computere, og det medfører trætte øjne. Løsningen er linser tilpasset dit digitale liv. 

Som noget helt nyt har CooperVision udviklet Biofinity Energys kontaktlinser. En kontaktlinse, der er optimeret til dig, der tilbringer mere end to timer foran de mange digitale enheder dagligt. Linsens optik er stærkt forbedret og designet til at modvirke øjentræthed, bevare fugten i øjnene og gøre skiftet til og fra skærmen mere behageligt. Med andre ord: At gøre det muligt for dig at se klart hele dagen; uanset om du befinder dig foran skærmen, i dit lokale supermarked eller ved middagsbordet.

Lige nu søger vi testpersoner. Kig ind og hør mere i butikken.

Biofinity Energys
Linsemærker

Pure

Pure er NYT SYNs nye endagslinse. Det er luksus for øjnene. Der er nemlig tale om en ny kontaktlinse, der har samme fugtighedsgrad som det naturlige øje. Den yderste del af linsen fungerer nemlig som øjets naturlige tårer, hvilket betyder at dine øjne ikke så nemt føles tørre. 

Alcon

Alcon er på verdensplan førende i at udvikle og producere kontaktlinser i høj kvalitet. Med fokus på optimal komfort og velvære, der passer til en aktiv livsstil, er Alcon altid på forkant med den tekniske udvikling.

Bausch & Lomb

Med en erfaring der strækker sig helt tilbage til 1853 og med hovedsæde i New York, er Bausch & Lomb en af USA's ældste virksomheder og største producenter af optiske hjælpemidler. 

Johnson & Johnson

I samarbejde med øjenspecialister er Johnson & Johnsons mål at forbedre patienternes livskvalitet. Virksomheden hører til i Florida og er verdens førende inden for innovativ produktion af bløde linser. Udover at producere linser, producerer Johnson & Johnson også medicinalprodukter.

CooperVision

CooperVision blev stiftet i 1972, siden da er vi vokset strategisk for at hjælpe mennesker over hele verden med at se bedre. Med over 40 års fokus på kontaktlinser ved vi at det vigtigste for en linsebruger er komforten. Vores nyeste linser bygger på SilikoneHydrogel-teknologi, hvilket giver en linse, som er iltgennemtrængelig og komfortabel hele dagen.

Vision Care

Vision Care er Nordens største uafhængige leverandør af kontaktlinser og kontaktlinsevæsker. Virksomheden blev grundlagt i 1997 og er 100% danskeejet. Vision Care har markedets bredeste produktportefølje, hvilket betyder, at det er muligt at afdække alle synsproblemer - lige fra de mere almindelige til de mest "ekstreme" tilfælde.

Linsemærker
Linsetyper

Valget af linsetype afhænger af dit øje

Du bør tage en snak med din optiker om, hvilken type linser der passer bedst til dig. Formen på selve øjet er nemlig ikke ens på alle mennesker. Kun en synsundersøgelse vil derfor kunne afklare, hvilken type linser der passer bedst til netop dig.

Her har vi lavet et overblik over, hvilken type linser der findes på markedet. Vel at mærke linser vi kan stå inde for.

Linsetyper
 • Bygningsfejl

  Bygningsfejl (også kaldet astigmatisme) er en optisk fejl ved øjet ligesom nærsynethed og langsynethed. Tidligere var det ikke muligt at korrigere for bygningsfejl med bløde kontaktlinser, men den teknologiske udvikling har betydet, at der i dag findes flere forskellige muligheder for at få et klart og komfortabelt syn med bløde kontaktlinser. Der findes ovenikøbet 1-dagslinser, der korriger for bygningsfejl.

 • Enkeltstyrkelinser

  1-dagslinser

  1-dagslinser er nemme og hurtige at bruge. Du får en pakke med nye linser til hver dag. Hver aften inden du går i seng, tager du linserne ud, og du smider dem væk. Næste morgen tager du et par nye linser fra pakken. Det betyder, at du slipper for at rense linserne.

  Hos NYT SYN har vi altid en 1-dagslinse, der passer til netop dine øjne. Kontakt din NYT SYN optiker allerede i dag og hør nærmere om vores mange gode linsemuligheder.

  14-dagslinser

  Vi fører 14-dageslinser fra verdens største linseproducenter.

  Linserne er fremstillet af de mest optimale materialer, der giver de bedste betingelser for øjet ved linsebrug.

  30-dagslinser

  Med månedslinser bruger du de samme linser i op til 30 dage. Linserne er kun beregnet til dagsbrug. De tages ud hver aften og opbevares i rensevæske natten over. Den simple renseprocedure, det bløde men relativt formstabile materiale og prisen har tidligere placeret 30-dagslinserne blandt de mest populære.

  Døgnlinser

  Mange kan bruge døgnlinser i op til 30 dage - døgnet rundt, uden at hornhinden irriteres. Så er du fri for at tænke på rensevæske og ekstra linser. Døgnlinser er en populær linsetype på grund af friheden, og fordi du undgår dårlig samvittighed, hvis du vågner med linserne på. Døgnlinser kan også bruges som almindelige dagslinser. Døgnlinser skal tilpasses i tæt dialog med din optiker.

 • Farvede linser

  Er du til fest og forandring, er farvede linser lige dig. Forstærk din naturlige øjenfarve eller overrask dine venner med en ny øjenfarve. Farvede linser kan fås som 1-dagslinser eller månedslinser.

  • Sjove linser - crazy linser
  • Til fest? Til fastelavn? Til rollespil? Til grin?

  Er du typen, der godt kan lide at prøve noget nyt og anderledes, så er NYT SYNs Crazy-linser lige noget for dig. Crazy linser er kontaktlinser med forskellige skøre, flotte og spændende motiver. Linserne er typisk månedslinser, og kan derfor bruges i op til 30 dage. Husk blot at lægge dem i rensevæske efter brug.

 • Flerstyrkelinser - multifokale linser

  Omkring 40 års alderen bliver det svære og svære at fokusere på ting tæt på. Det skyldes, at øjets muskler med tiden mister sin elasticitet, og du får behov for en læsebrille. Men kontaktlinser med glidende overgang giver dig et godt syn på både lang afstand, mellemafstand og tæt på. Flerstyrkelinser fås både som 1-dagslinser og månedslinser. 

  Du er altid velkommen til at kontakte din NYT SYN optiker for yderligere information.

 • Fugtbevarende kontaktlinser

  For nogle kontaktlinsebrugere kan det være en udfordring at arbejde ved en computer eller i et rum med tørt indeklima, da det betyder tørre øjne. I disse tilfælde kan fugtbevarende kontaktlinser være en mulighed. Fugtbevarende kontaktlinser dehydrerer mindre, hvorfor man vil opleve, at det er muligt at bære kontaktlinserne i længere tid.

 • Natlinser

  Med natlinser slipper du for briller, dagslinser og laser-operation. 

  Vil du se klart uden briller eller kontaktlinser hver dag? Med de innovative natlinser kan du få dine ønsker opfyldt. Natlinsen er en formstabil kontaktlinse med helt specielle egenskaber. Man bruger den om natten! Når du står op om morgenen, tager du linsen ud, og ser klart hele dagen uden brug af briller eller kontaktlinser.

  Følgende NYT SYN optikere tilbyder natlinser:

  En kortvarig korrektion af nærsynethed giver i modsætning til operation ingen varige forandringer. Hvis du stopper med at bruge linserne, vil hornhinden finde tilbage i sin naturlige form i løbet af kort tid, og dit syn vender tilbage til udgangspunktet. Dog har natlinser og operation et sammenligneligt resultat. Et skarpt og klart syn uden briller eller kontaktlinser. Natlinser er alternativet uden risikoen.

  Natlinser kan benyttes af de fleste nærsynede. Natlinser kan korrigere nærsynethed op til -4,50D. Ca. 75 % af alle nærsynede ligger indenfor denne kategori. Linserne kan også korrigere bygningsfejl op til -2,50D.

  Sådan fungerer de:

  • Natlinser omformer øjets hornhinde, mens du sover, således at du næste dag kan se klart. 
  • Allerede efter første nat vil du opleve en mærkbar forandring, og som regel efter 3-12 dage vil du opnå den fuldstændige virkning af linserne. 
  • Effekten fra natlinserne virker dagen lang og minimum 16 timer.

  Personer med øjensygdomme må ikke bruge natlinser. Kun kvalificerede kontaktlinsespecialister kan vurdere, om dine øjne er egnet til brugen af natlinser. Efter nøjagtige topografi målinger af dine øjne (måling af hornhindens overflade ned til 1/1000 my nøjagtighed) vil din kontaktlinsespecialist tilpasse specialfremstillede linser – præcist til dine øjne. I opstartsfasen vil der være 2-3 ugentlige kontroller, for at undersøge om den ønskede effekt fremkommer. Derefter en gang hver 6. måned. Din NYT SYN optiker er uddannet i tilpasning af natlinser, og har desuden en ZEISS i.Profiler – synsundersøgelsesapparat der blandt andet indeholder en topograf – din sikkerhed for at dine natlinser passer præcis til dine øjne.

  Kontakt din NYT SYN optiker for yderligere information.

 • Speciallinser

  Briller med høje styrker kan give problemer som fx vægt, forvrængning, forandringer af dit ansigt gennem brilleglassene og gener ved sport. Med kontaktlinser slipper ud for alle disse problemer.

  Høje styrker og større bygningsfejl kræver speciallinser. +/- 20,00 med bygningsfejl op til 6,00 er dog i dag ingen hindring for NYT SYNs kontaktlinsespecialister. Stort set alle kan få en individuel tilpasset og komfortabel løsning trods en høj styrke.

  NYT SYN tilbyder speciallinser til favorable priser. Kig ind til din lokale NYT SYN optiker for mere information.

Brug af linser

Guide til isætning og udtagning af linser

Her finder du en lille guide til isætning af bløde linser, formstabile linser og store formstabile linser. Se også videoerne for mere uddybende instruktion.

Brug af linser
 • Isætning af bløde linser

  Isætning af kontaktlinser kræver kun en lille smule øvelse og tålmodighed. Øvede kontaktlinsebrugere kan isætte kontaktlinser på få sekunder.

  Vask dine hænder med sæbe og skyl grundigt efter. Læg linsen på pegefingeren. Husk at kontrollere at linsen vender rigtig. Modsatte hånds langfinger tager fat i øverste øjenlåg. Hånden med kontaktlinsen trækker – med langfingeren – ned i nederste øjenlåg. Linsen sættes nu på øjets farvede del.

  Se videoen for nærmere instruktion.

 • Udtagning af bløde linser

  Udtagning af kontaktlinser kræver kun lidt øvelse og tålmodighed.
  Vask dine hænder med sæbe og skyl grundigt efter. Venstre linse udtages ved at venstre hånds langfinger trækker nederste øjenlåg ned. Kig op og træk linsen ned. Linsen tages ud med fingerspidserne. Gentag med højre øje.

  Se videoen for nærmere instruktion.

  En generel misforståelse er, at kontaktlinserne kan glide om bag øjet. Sommetider kan kontaktlinsen glide op under øjenlåget, men den kan aldrig glide om bag øjet.

 • Isætning af formstabile linser

  Isætning af formstabile kontaktlinser kræver kun en lille smule øvelse og tålmodighed. Øvede kontaktlinsebrugere kan isætte kontaktlinser på få sekunder.

  Vask dine hænder med sæbe og skyl grundigt efter. Læg linsen på pegefingeren. Modsatte hånds langfinger tager fat i øverste øjenlåg. Hånden med kontaktlinsen trækker – med langfingeren – ned i nederste øjenlåg. Linsen sættes nu på øjets farvede del.

  Se videoen for nærmere instruktion.

 • Udtagning af formstabile linser

  Udtagning af formstabile linser er enkelt med lidt øvelse.

  Vask dine hænder med sæbe og skyl grundigt efter. Venstre linse udtages ved at bruge venstre hånds pege- og langfinger til at række øjenlågene til siden. Blink så langsomt for at få linsen ud. Gentag med højre øje.

  Se videoen for nærmere instruktion.

 • Isætning af store formstabile linser

  Udtagning af formstabile linser er enkelt med lidt øvelse.

  Vask dine hænder med sæbe og skyl grundigt efter. Venstre linse udtages ved at bruge venstre hånds pege- og langfinger til at række øjenlågene til siden. Blink så langsomt for at få linsen ud. Gentag med højre øje.

  Se videoen for nærmere instruktion.

 • Udtagning af store formstabile linser

  Udtagning af store formstabile linser er enkelt med lidt øvelse.

  Vask dine hænder med sæbe og skyl grundigt efter. Anbring forsigtigt sugekoppen på den nederste del af linsen. Sæt den fast, rok den op og ned, og tage linsen ud.

  Se videoen for nærmere instruktion.

Børn og linser

Børn kan også bruge kontaktlinser

Børn og unge under 18 år kan med tilladelse fra en forælder - og gerne i samråd med øjenlægen - få tilpassede kontaktlinser. Der er ingen minimumsaldersgrænse for linser. Men barnet skal have forståelse, disciplin og en vis modenhed, før kontaktlinser er en mulighed. Derfor er forældrene en vigtig del af vurderingen og valget af kontaktlinser til barnet. Med mindre valget sker af synsmedicinske årsager skal barnet selvstændigt kunne passe og pleje kontaktlinserne.

Til børn anbefaler NYT SYN 1-dagslinser i kombination med briller til brug om aftenen og aflastning i weekenderne. Kig indenfor hos NYT SYN og få en uforpligtende snak om alle mulighederne.

Børn og linser
FAQ

Spørgsmål & svar

Her finder du en række spørgsmål, som vores kunder ofte stiller os. Og naturligvis svaret på spørgsmålet. Hvis du ikke finder dit spørgsmål her, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte din lokale optiker.

 • KAN ALLE BRUGE KONTAKTLINSER?

  I princippet ja. Men der kan være medicinske årsager, der umuliggør det for enkelte. Hvis du har meget sensitive eller tørre øjne, kan linser føles ukomfortable.

 • KAN JEG BRUGE KONTAKTLINSER, HVIS JEG HAR TØRRE ØJNE?

  Moderne linsemateriale er netop udviklet for at imødekomme tørre øjne og de tørre miljøer, vi færdes i. I særligt udtalte tilfælde vil eventuelle gener kunne afhjælpes med øjendråber og nedsat brug. I meget få tilfælde vil generne betyde, at brugeren opgiver.

 • KAN JEG BRUGE LINSER, NÅR JEG HAR BYGNINGSFEJL?

  Ja, bygningsfejl er ingen hindring.

 • FINDES DER LINSER TIL STORE STYRKER OG BYGNINGSFEJL?

  Ja, det er i dag muligt at lave kontaktlinser til alle former for synsfejl uanset styrke eller bygningsfejl.

 • FINDES DER FLERSTYRKELINSER?

  Ja, der findes flerstyrkelinser. Både som 1-dags- og månedslinser.

 • Jeg har fødevareallergi, kan jeg prøve kontaktlinser?

  De fleste fødevareallergikere reagerer på selve produktet - og i sjældnere grad på tilsætningsstofferne. Men vi anbefaler, at du bruger 1-dagslinser. Dermed undgår du væskerne. Såfremt dine styrker falder udenfor 1-dagskontaktlinse-området, vælger vi en anden linsetype kombineret med plejesystemer, der er særligt egnede til allergiske øjne.

 • Hvorfor bliver synet dårligere, jo ældre man bliver?

  Øjets linse (den man bruger til at stille skarpt med) bliver mindre elastisk med alderen. Derved opstår der problemer med at se skarpt på nært hold. Mange gange bliver der også problemer med at se på afstand.

 • Kan børn bruge linser?

  Min søn på 10 år er ked af sine briller. De generer ham, når han dyrker sport - og der drilles også lidt i skolen. Hvornår kan han få kontaktlinser?
  Mange børn kan få kontaktlinser, fra de begynder i skolen - men det afhænger af barnets modenhed. Barnet skal være motiveret for at bruge og håndtere linser selv. Barnet skal også kunne modtage og forstå elementære principper i hygiejne og pleje af kontaktlinser. Ofte bliver forældrene overrasket over deres barns succes med at håndtere linserne.

 • Kan jeg bruge linser sammen med make-up?

  Ja, men undgå at der kommer make-up på linsen. Tag derfor altid linser på før du tager make-up på. Tag altid linsen ud før du fjerner din make-up. Ligeledes anbefaler vi, at man bruger en vandbaseret og ikke en vandfast mascara.

 • Jeg har brugt linser i mange år. Kan mine øjne tage skade?

  Såfremt du bruger dine linser som foreskrevet af din optiker, har nutidens kontaktlinser ingen skadelig langtidseffekt på dine øjne.

 • Jeg kan ikke lide tanken om at putte fingeren i øjet. Er det ikke ubehageligt?

  I begyndelsen kan det være svært, men alle kan lære at tage linser af og på. I NYT SYN har vi mange års erfaring i at instruere nye linsekunder.

  En instruktion i håndtering af linser samt renseprocedure m.m. varer typisk 45 minutter. Vi mener, det er vigtigt, at du først bevæger dig ud i hverdagen, når du føler dig sikker i alle faser som ny kontaktlinsebruger.

  At håndtere linser kræver disciplin og omtanke, og at du følger de retningslinjer, som vi har givet dig. Gør du det, vil der ikke være noget ubehag forbundet med at håndtere kontaktlinser.

 • Hvordan får den den bedst mulige start med kontaktlinser?

  En kyndig og grundig instruktion uden tidspres er forudsætning for succes som ny bruger af kontaktlinser. Hos NYT SYN lægger vi stor vægt på, at vores nye kontaktlinsekunder går hjem med en sikker fornemmelse af det at håndtere linser. Henvend dig til en af vores butikker for en uforpligtende samtale om dine muligheder.

 • Hvilken funktion har UV-filter i kontaktlinser? Forbedrer det komforten, når man bruger kontaktlinser med UV-filter?

  Solens stråler påvirker ikke kun vores hud, men kan også have negativ effekt på øjets ydre såvel som indre væv:

  • Øjets omgivelser. Den tynde og meget sarte hud
  • Bindehinden som er et gennemsigtigt væv, der dækker sclera - det hvide i øjet
  • Hornhinden
  • Øjets linse
  • Øjets nethinde

  Kontaktlinsen dækker hornhinden, og UV-beskytter derfor den del af bindehinden, der støder op til hornhinden, samt linsen i øjet og øjets nethinde. MEN linsen beskytter ikke hele bindehinden. Langt den største del af bindehinden og øjets omgivelser er fortsat eksponeret for solen.

  Derfor tilrådes det at bære solbriller ved ophold i solen - også selvom du sidder i skyggen. De mange refleksioner fra især vand og sand påvirker fortsat hud og væv trods parasollens svalende skygge.

  UV-filter i kontaktlinser er derfor en ekstra beskyttelse, men bør ikke stå alene.

  UV-filter i kontaktlinser har ingen dokumenteret indflydelse på komforten ved kontaktlinse-brug.

  Når ikke alle linser produceres med UV-filter, kan det skyldes, at mange kontaktlinser går fra flydende til fast form under produktionen ved hjælp af UV-belysning. Et UV-filter er derfor ikke muligt. UV-belysningen i produktionsfasen har ingen effekt for brugeren.

 • Er det farligt at bruge linser?

  Udviklingen af nye kontaktlinsematerialer har skabt helt nye forhold for den moderne linsebruger. Hyppig udskiftning og kontaktlinser med høj iltgennemtrængning betyder sikkerhed og en komfortabel hverdag med kontaktlinser. Det eneste der kræves er, at du nøje følger de anvisninger, du får, og at du bruger din sunde fornuft. Vurder dine øjne hver dag foran spejlet. Hold pause og søg vejledning hvis dine øjne virker stressede.

Scroll ned
for at se mere
om Linser

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart. Læs mere om cookies

LUK